Qigong

Qigong (uitspraak; tsjie kong) is een actieve en preventieve manier van balans en harmonie creëren. Qigong betekent letterlijk, oefenen met energie. Het is een eenvoudige maar krachtige methode die u helpt om uw welzijn in balans te brengen. Door een combinatie van rustige bewegingen, ademhaling en concentratie, activeert Qigong de energie die door ons lichaam stroomt.

Qigong is een onderdeel van de Chinese gezondheid~ en bewegingsleer

 

Door de harmonische bewegingen en innerlijke activiteit wordt de ademhaling rustiger en het lichaam en het hoofd ontspant dan vanzelf. Hierdoor ontstaat er harmonie en mentale rust. Volgens de traditionele Chinese geneeswijze is er een verband tussen de energie van de organen en ons gevoelsleven. Energie, ademhaling en geest spelen bij Qigong daarom ook een belangrijke rol. Energie heeft twee basis vormen, Yin en Yang. Lichamelijke activiteit is het Yang deel van ons dagelijks leven, slapen is het Yin deel. In Qigong gaat het om de balans hiervan. De vijf elementen zijn verantwoordelijk voor alle harmonie en disharmonie. Het gehele universum is opgebouwd uit de vijf elementen en alles hoort met elkaar in evenwicht te zijn. Ze volgen elkaar op zoals de tijden van de klok, de seizoenen en de groeiprocessen van de natuur. Ieder element heeft een samenhangende functie en eigenschap.

Qigong is het ook het ‘zelf’ toepassen van klop~ en massage technieken (acupressuur). De meeste Qigong vormen bevatten elementen van zelf acupressuur in een beperkte vorm. Het reguleren van je energie, versterken van het immuunsysteem, en de balans van de emoties. Afhankelijk van de routine, en de keuze van de punten, kan stimulerend of ontspannend werken. In feite is er geen grens aan wat je doet, en je kunt het aanpassen aan eigen wensen en voorkeuren. je eigen gevoel hierin volgen is belangrijk.

 qigong

De vijf elementen metaal, water, hout, vuur, aarde en hun verbinding met de natuur
  • Water symboliseert de winter > terug trekken > onze nieren (yin) en de blaas (yang) zuiveren.
  • Hout symboliseert de lente > een nieuw begin, geboorte, groei > de lever (yin) en de galblaas (yang) verdelen energie.
  • Vuur symboliseert de zomer > uitbundige groei > hart (yin) en dunne darm (yang) > kwaliteit van het bloed.
  • Aarde symboliseert de nazomer > een stabiliserende kracht > milt (yin) en maag (yang) is opslag en middel punt.
  • Metaal symboliseert de herfst > loslaten en opnemen > longen (yin) en dunne darm (yang) laten los en nemen op.

 

Voor wekelijkse lessen kunt u terecht bij Veselina Belezhkova:

Email natural.health@abv.bg

Telefoon: 06 – 180 140 70